karoyan.eu

Berømte norske fjellgårder

Den norske naturen har velsignet oss med mange muligheter til å reise til noen fantastiske steder hvor vi kan oppleve noe av den beste naturen som verden i det hele tatt kan tilby. Naturopplevelsen er rett og slett enestående, og byr på mange gode aktiviteter. Jakt, fiske og toppturer er noen av tingene som har blitt svært populært både blant nordmenn og blant turister. I tillegg til dette kan man også oppleve genuin norsk tradisjonskultur flere steder, ved å besøke vakre norske fjellgårder.

En annerledes ferieopplevelse
På disse fjellgårdene kan man overnatte, aktivisere barna og nyte god norsk tradisjonsmat. Her får man noe som både føles ekte og er ekte. Det er en opplevelse som er gange annerledes enn det å ligge på en strand i Syden, hvor man nesten utelukkende opplever andre turister. Det gir et ganske annet perspektiv.

Valbjør_3I Vågå ligger Valbjør Gård med utsikt til den trollske Jotunheimen. Her finner man loft og stuer som man kan overnatte i, og disse er fra 1600- og 1700-tallet. Man kan med andre ord oppleve livet slik forfedrene våre levde det. Dessuten har gården et privat fiskevann, noe som selvsagt betyr at man ofte kan få nydelig fersk fisk på tallerkenen. Man kan selvsagt også fange sin egen fjellørret. Selv om byggene «bare» er 300-400 år gamle så har gården røtter langt tilbake. Funn fra 800-tallet viser at dette stedet har hatt bosetning i vikingtiden. Man kan begynne å drømme seg tilbake til tiden da menneskene holdt blot med mat og drikke til ære for gudene i Åsgård.

Overnatt under Galdhøpiggen
Galdhøpiggen
Man kan også ta turen til Galdhøpiggens fot for å overnatte på Storhaugen Gård. Denne ligger i Lom, og gir også utsikt over Jotunheimen. Her kan man bo i sin egen tømmerhytte, eller man kan leie en leilighet i tømmerhuset. Her har man et godt utgangspunkt for mange aktiviteter, slik som rafting, toppturer, fisking, kultur og Sognefjorden. Man kan også stå på ski på Sognefjellet midt på sommeren.

Det er ingen tvil om at fjellgårder er en annerledes type ferie. Minnene man kan skape her er av et helt annet kaliber enn de vanlige turene til Syden. Det er et paradoks at for mange nordmenn kan våre egne tradisjoner, vår egen natur og vår egen bakgrunn virke mer eksotisk enn fjerne reisemål. Kanskje har masseturismen ført til at vi har mistet noen av våre egne tradisjoner?