karoyan.eu

Hemne bygdemuseum

Utvandrere_1902_gustav_wentzelMange steder i Norge har sine egne bygdemuseer. Disse kan ta for seg bygda sin historie og tradisjonelle folkeliv. Naturlig nok vil disse museenes innhold variere med plassen man befinner seg på. På Hemne har de et eget spennende bygdemuseum som tar for seg fra 1860-tallet og frem til våre dager. Museet er ikke et bygg som har plassert alle objektene sammen. Det er en samling ulike bygg og objekter som befinner seg ulike steder i bygda. Slik er man sikker på at man ser ting slik de autentisk var. Dette er nemlig i stor grad ekte bygninger som står der de alltid har gjort. Man kan altså betrakte historien slik den faktisk var. Til sammen består museet av ni ulike bygninger som ligger ulike steder i bygda. Gjenstandene strekker seg ifra samme perioder, og omfatter blant annet en omfattende samling av såkalte amerikabrev, det vil si brev sendt til Norge fra slekt og venner som utvandret.

Wesselgården, Kjørseskulen og Hemne kirke – fra midten av 1800-tallet
I Kyrkjesæterøra sentrum kan man besøke Wesselgården. Bygningene er fra 1860-tallet, og vi kan
besøke tre av dem: Hovedbygningen, borgstua og fjøset. Wesselgården har en egen forening som heter Wesselgårdens venner. Denne skal bidra til å gjøre Wesselgården til et livHemne_kirkelig sted med aktiviteter og liv. 
Ved Hemne Kirke ligger Kjørseskulen. Denne ble bygget i 1862 og var i drift frem til den ble nedlagt i 1955. Før Kjørseskulen ble bygget var det ingen faste skoler i Hemne. Før denne tid var det nemlig vanlig med omreisende lærere som tok barna fra gårdene i perioder for å ha intensiv undervisning. Med fast skole fikk skolegangen en form som ligner mer på den vi kjenner i dag.

Mange interessante artefakter å finne
For mange er det nok den omfattende samlingen av objekter som er det mest interessante. Samlingen omfatter over 2000 forskjellige gjenstander i tillegg til de nevnte amerikabrevene. Man kan se dem i de forskjellige museumsbygningene rundt i Hemne Kommune, noe som gjør at man får se dem i en riktig fin og interessant kontekst. Dessverre finnes det i tillegg til gjenstandssamlingen en mengde arkivmateriale som ikke er tilrettelagt for besøk fra publikum, selv om det nok kan fange manges interesse. Man får bare krysse fingrene og håpe at det kan bli en forandring en dag, slik at interesserte mennesker også kan oppleve denne delen av lokalhistorien.