karoyan.eu

Nidarosdomen

Nidarosdomen, eller Nidaros domkirke som den egentlig heter, finner du i Trondheim. Dette er Norges mest sentrale kirke fordi Olav den hellige ble gravlagt på stedet etter han døde i slaget på Stiklestad i 1030.

Bygget over St. Olavs grav
Rundt år 1070 tok kong Olav Kyrre ned det lille trekapellet som var bygget over St. Olavs grav og begynte å bygge en steinkirke som skulle bli Nidarosdomen. Kirken ble bygget mellom 1070 og 1300, og har blitt utsatt for flere store branner og restaureringer. Nidarosdomen slik den står i dag er en restaurert og i stor grad rekonstruert utgave av den tredje kirken som ble bygget på stedet.

Viktig pilgrimssted
Olav den Helliges død i 1030 ble en avgjørende hendelse i norsk historie. I årene etter hans død fikk nemlig kristendommen for alvor feste rundt om i landet. Etter han falt i slaget på Stiklestad ble liket hans smuglet bort og gravd ned i sanden der Nidarosdomen nå ligger, og etter dette begynte angivelig merkelige ting å skje. Det gikk blant annet gjetord om plutselige helbredelser, og da kongens grav ble gravd opp et år etter hans død, fant de kroppen hans helt uskadet. Ikke nok med det: Hår og negler hadde vokst, og han var rød i kinnene. Olav den Hellige ble erklært som helgen og martyr, og ble lagt i et hellig skrin i Nidaros som etter hvert ble det viktigste pilgrimsmålet i Nord-Europa i middelalderen.

Nidarosdomen innvendig

Nidarosdomen i dag
I dag er Nidarosdomen en menighetskirke i Nidaros domkirke og Vår Frue menighet. Kirkemusikken er en viktig del av gudstjenestene så vel som i musikklivet i kirken generelt, og kirken har hele fem kor. Det er stor konsertaktivetet i kirken året rundt, og her arrangeres både konserter med korene og andre norske eller utenlandske artister. Nidarosdomen er blant annet kjent for sine tradisjonelle og stemningsfulle julekonserter. Nidarosdomen er også kjent for sitt høye grønne tårn. På sommerstid kan alle som vil gå opp i tårnet og nyte den fantastiske utsikten over Trondheim. Trappen opp til tårnet har hele 172 trappetrinn. Kirken er full av imponerende kunstverk og mange steinskulpturer, men også en rekke interiørgjenstander som pynter kirken ytterligere innvendig.

nidaros

Nidarosdomen er i dag Norges største katedral, og regnes som både nasjonalhelligdom og kroningskirke. Det er en av Norges største turistattraksjoner og et levende gudshus, populær konsert-arena og skattet museum.