karoyan.eu

Norsk husmannskost

For ikke så mange år siden ble tradisjonell norsk mat sett på som noe litt kjedelig. Poteter, kjøtt og salt fristet ikke like mye som sushi, thai og italiensk mat en periode. Men dette har faktisk forandret seg, og den norske husmannskosten har gått gjennom en aldri så liten renessanse.

Eksotisk hverdagsmat – husmannskost
Ryktet til den norske husmannskosten som kjedelig holder over hodet ikke mål. For oss som er vant til den virker den ikke så eksotisk, men internasjonalt ses mange av råvarene og rettene på som både eksotiske og luksuriøse. Særlig er det naturens egne råvarer i form av fisk og vilt som et er ettertraktede. Norsk laks, reinsdyr, torsk og elg er i en særklasse.

Norsk husmannskost preges av ting som kan holde gjennom en hard vinter. Derfor er mye av den basert på grønnsaker som er langtidsholdbare, slik som poteter, kålrot, kål og gulerøtter. Det skal også være den typen mat som kan gi energi til en lang og fysisk hard arbeidsdag, ettersom kosten vokste frem den gangen Norge i all hovedsak var et bondesamfunn. Logisk nok er det også forskjell på husmannskost til hverdag og til mer spesielle anledninger.

poteter

Med råvarer som varierer etter årstiden
Typisk hverdagslig norsk husmannskost er måltid bestående av kjøtt, saus og grønnsaker. Hvilken rett det er snakk om varierer med årstid og region. Hvis vi befinner oss i kystnære strøk sør for Trøndelag om sommeren står naturlig nok makrellen høyt i kurs. Panert makrellfilet med nypoteter og agurksalat var blant det beste en hardtarbeidende husmann kunne få servert. Om høsten spiste man ofte lam, da det var på denne tiden slakt gjerne foregikk. Dessuten var dette den beste sesongen for vilt.

Kjøttkaker og fisk i fokus
Blant tradisjonelle norske retter som kan karakteriseres som husmannskost har nok de aller fleste nordmenn et forhold til flere av dem. Kjøttkaker i brun saus, skinkestek, finnbiff, kokt torsk, stekt laks, gjeddekaker og lammelår er eksempler på typisk norske retter som husmennene fikk servert. Noen av dem, som lammelår, er retter som hører til høytid og fest. Andre er mer hverdagslige, slik som kokt torsk og kjøttkaker i brun saus.

kjøttkaker

Regionene spiller en stor rolle i utformingen av husmannskosten. Geografien i Norge varierer veldig, noe som førte til ulik tilgang på råvarer. Lengst nord hadde man god tilgang på råvarer som torsk, reinsdyr og gjedde, mens vestlandsbøndene gjerne hadde kjøtt av lam eller sau.