karoyan.eu

Trøndersk mat og drikke

Visse matretter er kjente for å komme fra nettopp Trøndelag. Trøndernes nasjonalrett er ”sodd”. Sodd er en supperett med kjøttboller, gulerøtter, poteter, løk og får- og storfekjøtt. GrøSoddnnsakene skal helst kokes for seg selv før de blandes opp i resten av suppen. Sodd brukes ofte som festrett i Trøndelag, og er vanlig i familieselskaper, dåp og konfirmasjon. Mange bruker ”skjenning” som tilbehør, hvilket er en spesiell type flatbrød som er veldig tynt, trekantet og penslet med melk og sukker på den ene siden. Ved siden av drikker man gjerne hjemmebrygget øl eller ingefærøl. Sodd har en lang historie, og ble beskrevet i Håkon den godes saga så tidlig som på 1200-tallet.

Fisk og vilt
Trøndelag er kjent for laksefiske, og det er naturlig at trønderne spiser mye laks. Det er ingen spesiell lakserett som er mer vanlig enn andre, det avhenger mer av smak og behag. Men at trønderne spiser mye fisk er en ingen tvil om. Jakt er også en populær og tradisjonsrik aktivitet i Trøndelag, og naturligvis spiser man mye vilt. Hjort, rein og elg er mest vanlig, og gjerne med god brun saus til.

Andre spesialiteter
Flesk og duppe er en vanlig matrett i Trøndelag. Dette er rett og slett tykke, sprøstekte skiver med flesk, og som tilbehør har man gjerne kålrotstappe, poteter og duppe.
Duppe er en lys saus som ofte er smakt til med urter eller løk. Dette er en tradisjonell norsk matrett som spises i ulike varianter over stort sett hele landet. Flesk_og_duppeNår det kommer til drikke i Trøndelag må man selvfølgelig nevne ”karsk”, også kalt kaffekarsk eller kaffedoktor. Det er en drikk laget av brennevin (gjerne hjemmebrent) og kaffe. Den er også kjent for å helbrede halsvondt og forkjølelse. Karsk er særlig utbredt i bygder og tettsteder. Trøndelag har sitt eget bryggeri, Ringnes E.C. Dahls bryggeri, som er et ølbryggeri i Trondheim. De mest kjente ølmerkene er Dahls Pils og Lysholmer Spesialøl, og trøndere drikker selvfølgelig mye av nettopp disse ølsortene, både for smakens og tradisjonens skyld.

Trøndersk jul
Når det gjelder julefeiring spiser trønderne ofte svineribbe, som gjerne serveres med surkål eller rødkål, medisterpølser, julepølser, poteter og tyttebærsyltetøy. Mange trøndere spiser også pinnekjøtt, som er saltede og tørkede ribbenssider som kokes ved hjelp av dampkoking.